Så förbereder du huset inför försäljning

Har du bestämt dig för att det är dags att sälja din bostad? Bortsett från att det är psykiskt tufft att lämna ett hem som du har haft många goda minnen i, finns det en hel del praktiska saker som måste ordnas. Vi har sammanställt de bästa tipsen om hur du förbereder ditt hus för försäljning här.

Planera försäljningen med din mäklare

Innan vi går in på alla de mått och steg som du bör vidta är det en bra idé att planera försäljningen tillsammans med din mäklare. Mäklaren kommer trots allt att vara vid din sida under hela processen och har troligen många bra tips att dela med sig av. Har du ingen mäklare ännu? Ingen fara! Hitta din lokala mäklare här och garantera en effektiv försäljning!

Besikta huset

Nu är det dags att besikta huset, antingen på egen hand eller tillsammans med din mäklare. Före en försäljning måste du försäkra dig om att inget behöver repareras, inga väggar behöver målas eller dörrar lagas. Om försäljningen ska bli framgångsrik får huset inte vara sönderfallet. Naturligtvis kan du och den potentiella köparen komma överens om vissa saker när kontraktet skrivs, men det är ändå bäst att kontrollera husets skick innan en annons läggs upp på nätet.

 

Det är lätt att förbise vad som brister i ens eget hem – men köparna ser dem och när de gör riskerar fastighetens värde att sjunka. Så även om det kan verka som en enkel utväg att undvika besiktningen och hoppas på det bästa är det som regel bäst att ge huset en andra titt innan du säljer det.

Se till bostaden är ren och fräsch

En grundlig städning är nödvändig före eventuell fotografering och visning – om inte huset är rent kommer inga lockas av att köpa bostaden. Vi föreslår att du anlitar en professionell städfirma för att få jobbet utfört ordentligt. Om du vill spara pengar kan du naturligtvis spara det till inför själva försäljningen när budgivningen är färdig. Men det är rätt skönt att få det mesta av städningen gjord innan det är dags för fotografering och intressenter kommer förbi för visning.

 

Om du väljer att rengöra och städa hemmet själv är det viktigt att du inte bara dammsuger och moppar golvet och hoppas på det bästa. Du måste städa grundligt – och det innebär att städa varenda hörn av huset.

Styla huset så attraktivt som möjligt

När huset är ordentligt rengjort kan du börja tänka på de roliga sakerna: styling! Homestyling innebär att en inredningsstylist (om du anlitar en) går igenom ditt hem för att inreda det så att det ser både tilltalande och mysigt ut. Du vill ju öka antalet potentiella intressenter och inte minst försäljningsvärdet. Utan en snygg inredning är det omöjligt. 

 

Om du anlitar en inredningsstylist behöver du inte oroa dig för mycket mer än att vara på plats när han eller hon utför sin magi. Men om du stylar ditt hem behöver du ett öga för detaljer. Självklart är det möjligt att lyckas på egen hand också!