Skapa en hållbar trädgård: Tips för en miljövänlig trädgårdsdesign

En vacker och välvårdad trädgård lyfter vilket hem som helst. Trädgården är inte bara en fin utsikt från fönstret, utan även en plats för dig att koppla av och njuta av. Oavsett om du har en stor eller liten tomt så finns det oändliga möjligheter för dig att skapa din alldeles egna, vackra trädgård.

Genom att använda miljövänliga principer i din landskapsdesign, hållbara och ekologiska möbler och trädgårdsinredning kan du skapa en vacker trädgård som är bra både för dig och för miljön. Här är några tips för att komma igång med din alldeles egna, ekologiska trädgård.

Planera din trädgård med omsorg

Ett viktigt första steg när du skapar din alldeles egna, hållbara trädgård är att göra upp en plan. Fundera över vilka växter och träd som är lämpliga i din klimatzon och jordtyp. Genom att välja växter som är anpassade för ditt område minskar du behovet av att använda konstgjorda bekämpningsmedel och diverse gödningsämnen. Tänk också på att du kanske vill ha lite möbler utplacerade i trädgården, som exempelvis en utesoffa eller några stolar.

Överväg också att skapa olika ekosystem i din trädgård för att stödja det lokala djur- och växtlivet. En liten blombuffé för områdets bin är ett bra exempel på något som både är vackert och nyttigt för naturen.

Ta vara på regnvattnet och minska din vattenförbrukning

I en miljövänlig trädgård vill du ta vara på naturen så mycket som möjligt, vilket även inkluderar vatten. Istället för att hälla upp vatten ur kranen att vattna dina växter med kan du sätta ut tunnor som samlar upp regnvatten. När du behöver vattna tar du bara helt enkelt vatten därifrån. Från tunnan kan du även skapa ett automatiskt bevattningssystem med droppslangar, så att du får vatten till hela trädgården.

Kompostera organiskt material

För att hålla trädgården vacker behöver du plocka bort diverse trädgårdsavfall som exempelvis löv, grenar och döda växter. Istället för att kasta bort dem bör du överväga att kompostera det. Det är ett enkelt sätt för dig att producera din egen näringsrika jordnäring som du sedan kan använda i trädgården. Det minskar också mängden avfall som hamnar på tippen och minskar ditt behov av att köpa gödsel.

Främja den biologiska mångfalden

En ekologisk trädgård bör vara anpassad för att främja den biologiska mångfalden och stödja naturens olika livsformer. Pollinatörer som bin och fjärilar är livsviktiga för vår natur, så planera din trädgård med dem i tanken. Plantera växter som lockar till sig pollinatörer som exempelvis lavendel, diverse blommor och solrosor. Undvik kemiska bekämpningsmedel då de kan skada både pollinatörer och andra viktiga insekter.

Genom att skapa en liten damm skapar du även en naturlig livsmiljö för exempelvis grodor samt en plats för fåglar att dricka och bada på.

Använd effektiv belysning av förnybar energi

Om du vill kunna njuta av din trädgård även på kvällen bör du se till att sätta dit lite belysning. Eftersom det är en miljövänlig trädgård du håller på att planera bör även belysningen vara det. Det finns gott om energieffektiva lampor, slingor och andra belysningsmöjligheter som drivs av solljus. De är perfekta att sätta ut i trädgården, så att du får ljus utan att behöva använda onödig energi.